Financiële planning is in het kort: een financiële foto van nu een een film van jouw financiële toekomst.
Als mensen financieel advies inwinnen bij een specialist gaat het vaak over producten (bijvoorbeeld een hypotheek, een verzekering of een lijfrenteproduct). Er wordt gevraagd of een specifiek product bij hun specifieke situatie past. Als je bijvoorbeeld een huis koopt, wil je wellicht een hypotheek afsluiten. De hypotheekadviseur rekent uit of je op basis van je inkomen de woning kunt financieren. Gefeliciteerd, dat gaat lukken. Maar stelt hij ook de vraag of de bijbehorende financiële lasten passen in het plaatje zoals jij je leven wil leiden? Meestal niet helaas. Dat houdt in de praktijk in dat de geadviseerde hypotheek van €300.000 wel past bij jouw inkomen op basis van een gemiddeld uitgavenpatroon, maar niet bij jouw specifieke uitgavenpatroon. Dat laatste wordt in een standaard hypotheekadvies helaas niet meegenomen.
Veel mensen denken bij de term financiële planning vooral aan geld en cijfers. Jammer, want financiële planning gaat over zoveel meer. Het gaat namelijk in eerste instantie over jou en het realiseren van jouw (financiële) wensen en doelen voor de (nabije) toekomst. Het verwezenlijken hiervan draagt vervolgens weer bij aan jouw levensgeluk.
Financiële planning gaat over drie belangrijke dingen: uitzoeken waar je op dit moment financieel staat, je persoonlijke financiële doelen benoemen en een plan opstellen om die doelen te bereiken. Zo gemakkelijk is het! Uiteraard is het wel zaak om regelmatig te kijken hoe je zeilen staan en of je nog op koers ligt.
De kans is groot dat ook jij wensen en doelen hebt. De grootste wens in de praktijk is meer tijd besteden met de partner, kinderen, familie en vrienden. Maar het kan ook zijn dat je graag ondernemer wilt worden, een grote reis wilt maken of een vakantiewoning wilt kopen.Jammer genoeg blijft het vaak bij dromen en worden deze niet omgezet in (levens)doelen. Jij zit waarschijnlijk – net als velen met jou – vast in een bepaald ritme waarin vooral sprake is van veel dagelijkse routinematige klussen. Denk hierbij aan opstaan, aankleden, eten, reizen, werken, tv-kijken of Netflixen en slapen. Hierdoor blijft er weinig tijd over voor zoiets belangrijks als nadenken over de eigen levensdoelen. Daarom denken de meeste mensen hier vooral op vakantie over na (of aan het einde van het jaar in de vorm van goede voornemens).
De stap van dromen naar doelen stellen is klein, maar moet wel genomen worden. Een financieel planner speelt hierbij een belangrijke rol. De taak van een financieel planner is om jouw dromen om te zetten in doelen en de financiële vertaalslag te maken.
Geluk brengt het beste in elk mens naar boven. Financiële planning helpt je om de sleutel tot een gelukkiger leven te vinden. Wat vind je nu werkelijk belangrijk in het leven en wat in de toekomst? Voor iedereen telt de dag 24 uur, een week 7 dagen en een jaar 365 dagen. Toch lijkt de een er wel in te slagen de beschikbare tijd te besteden aan zaken die voor hem van groot belang zijn en de ander niet. Misschien maak jij bijvoorbeeld veel overuren op je werk. Tijd die je wellicht liever besteedt aan je partner, kind of een hobby. Het zoeken naar de juiste balans in het leven is de ultieme uitdaging voor velen, waarschijnlijk ook voor jou. Geld speelt hierbij vanzelfsprekend een rol. Alleen vergeten we vaak dat geld een middel is en geen doel. Een middel om die dingen te kunnen doen die je echt belangrijk vindt. Bijvoorbeeld een dag minder werken in de week, om zodoende meer tijd met je gezin te kunnen doorbrengen. Misschien is ontslag nemen en een eigen bedrijf beginnen je grootste wens, maar heb je het idee dat dit financieel niet haalbaar is. Misschien ben je tevreden in je huidige werkomgeving, maar heb je wensen op andere gebieden. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen tussen de twee en vijf doelen hebben. Hoeveel wensen en doelen heb jij?
Praktijkvoorbeelden
Al met al is financiële planning niets meer en niets minder dan het afstemmen van je financiën op jouw persoonlijke wensenlijstje. Hierna een top tien van veelgehoorde wensen en doelen van mensen. Staan een of meerdere van jouw wensen er ook bij?
De verschillende onderdelen van financiële planning
Financiële planning geeft inzicht in het volledige spectrum waar leven en geld bij elkaar komen. De pijlers van een goede financiële planning zijn onder andere
Onderwerpen die daaraan nog kunnen worden toegevoegd zijn bijvoorbeeld inzicht in risico en rendement van je beleggingen, kennis van vennootschapsstructuren, financiële rekenkunde en behavioral finance (gedragseconomie).
Wil je weten of financiële planning ook bij jou past?
Sommige uitdrukkingen over geldzaken kom je niet elke dag tegen. De financiële begrippenlijst legt de meeste daarvan alvast uit en beantwoordt enkele veelgestelde vragen. Nog iets niet duidelijk? Aarzel niet en neem direct even vrijblijvend contact op.
Als je een huis koopt, moet je rekening houden met allerlei kosten, naast de koopprijs. Denk hierbij aan de kosten voor het verbouwen en inrichten van je huis en de verhuizing. Maar er zijn ook de zogenaamde aankoopkosten, zoals de rekening van de notaris en ons hypotheekadvies.
Bij een ‘hypotheek’ leen je geld voor het aankopen van een woning. Deze geldt daarbij als onderpand. Dit zogenaamde ‘hypotheekrecht’ biedt de geldverstrekker meer zekerheid dat de lening kan worden terugbetaald. Hij verkrijgt via een hypotheek namelijk het recht om je woning te verkopen als jij de hypotheeklasten niet meer betaalt. In dat geval is er sprake van een executieverkoop. Daarnaast wil de geldverstrekker veelal ook een pandrecht.
Steeds meer mensen denken na over zonnepanelen en isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, gelden er ruimere mogelijkheden voor een hypotheek. Met het Energiebespaarbudget mag je namelijk tot 6% bovenop de woningwaarde lenen. Oók met NHG.
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. De overheid heeft hiervoor een handige 'infographic' gemaakt. Hieronder vind je daarover extra informatie.
Het Nederlands belastingstelsel is opgedeeld in drie zogenaamde ‘boxen’.
Voordeel van een eigen woning is, dat je in Box 1 de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je inkomen. Daar tegenover staat dat je het ‘eigenwoningforfait’ erbij moet optellen. Toch levert dat per saldo vaak een fikse teruggave op.
Stuur een mail naar
info@oosterman-fa.nl
Oosteindseweg 22a
2661 ED Bergschenhoek
Mail: info@oosterman-fa.nl
Tel: 0619577918
Documenten
© Copyrights
Ma t/m Vr
08:00 – 18:00
Za
08:00 - 12:00
Zo
gesloten
Afspraken op avonden of andere tijdstippen buiten de vaste openingstijden kunnen in overleg gemaakt worden